نقش استاد مشاور در پایان نامه

5/5 - (2 امتیاز)

استاد مشاور در پایان نامه

استاد مشاور فردی است که در زمینه تخصصی مرتبط با پایان نامه در دوران ارشد و دکتری به دانشجویان مشاوره می‌دهد. استاد مشاور در پایان نامه از سوی استاد راهنما انتخاب می‌شود؛ درصورتی که استاد راهنما صلاح بداند بیش از یک استاد مشاور را برای کمک به دانشجو انتخاب می‌کند. استاد مشاور، از اساتیدی انتخاب می‌شود که ضمن تسلط داشتن بر موضوع پژوهش، از سابقه بالایی در این زمینه نیز برخوردار باشد و بتواند مشاوره تخصصی به دانشجو ارائه دهد تا رساله دکتری و یا پایان نامه کارشناسی ارشد خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهد.

با توجه به اهمیت نقش استاد مشاور در پایان نامه، در ادامه این مقاله به وظایف استاد مشاور و نحوه انتخاب آن به صورت جزیی تر می پردازیم.

نحوه انتخاب استاد مشاور

نحوه انتخاب استاد مشاور

دانشجویان برای انجام پایان نامه، باید حتما استاد راهنما خود را انتخاب کنند. در صورتی که نیاز باشد، استاد راهنما، استاد مشاور را نیز برای دانشجو تعیین می‌کند تا او را در مسیر انجام پایان نامه، کمک کند. در محتوای استاد راهنما کیست؟ به صورت کامل به مبحث استاد راهنما پرداخته ایم.

انتخاب استاد مشاور در پایان نامه، توسط استاد راهنما انجام می‌شود. دانشجویان باید ابتدا انتخاب استاد راهنما خود را از طریق مراجعه به آموزش دانشکده و تکمیل فرم درخواست استاد راهنما انجام دهند. درصورت موافقت مدیر گروه و همینطور تائید شورای تحصیلات تکمیلی و در نهایت امضای معاون آموزشی، استاد راهنما و دانشجو می‌توانند مراحل نگارش پایان نامه را آغاز کنند.

استاد راهنما پروپوزال دانشجو را مورد بررسی قرار می‌دهد و در صورتی که نیاز باشد، استاد مشاور را نیز برای دانشجو تعیین می‌‎کند. استاد مشاوری که برای دانشجو تعیین می‌گردد، باید از سوی شورای تخصصی گروه تائید شود. بنابراین انتخاب استاد مشاور از سوی استاد راهنما صورت می‌گیرد و دانشجویان در این روند دخالتی ندارند اما در صورتی که پیشنهادی داشته باشند، می‌توانند به استاد راهنمای خود ارائه دهند.

وظیفه استاد مشاور در پایان نامه

وظیفه استاد مشاور در پایان نامه

استاد مشاور از ابتدای مسیر نگارش پایان نامه در کنار دانشجو است و به دانشجو کمک می‌کند تا پروژه خود را به بهترین شکل ممکن آماده کند و در این مسیر مشاوره تخصصی به دانشجو می‌دهد. در ادامه به مهم‌ترین وظایف استاد مشاور در پایان نامه پرداخته‌ایم.

  1. استاد مشاور خود باید بر تمامی قوانین آموزشی، فرهنگی و پژوهشی دانشگاه تسلط داشته باشد و دانشجویان را نیز با این قوانین آشنا کند. اصلی‌ترین وظیفه استاد مشاور در پایان نامه این است که در زمینه تحصیلی برای تکمیل پایان نامه، مشاوره لازم را به دانشجو بدهد.
  2. دانشجویان باید برای دریافت مشاوره به استاد مشاور مراجعه کنند. بنابراین استاد مشاور باید ساعات مشخصی از روز یا هفته را برای مشاوره به دانشجویان اختصاص دهد.
  3. استاد مشاور در زمینه انتخاب منابع مناسب برای نگارش پایان نامه نیز راهنمای دانشجویان است.
  4. در فرآیند نگارش پایان نامه، اعمال اصلاحات لازم برای تقویت پژوهش بر عهده استاد مشاور است.
  5. استاد مشاور در جلساتی با دانشجو شرکت می‌‎کند تا مشکلات مرتبط با پایان نامه را رفع کند.
  6. از دیگر وظیفه استاد مشاور در پایان نامه این است که پایان نامه دانشجو را نیز مطالعه و بررسی کند و پیش از دفاع نظر خود را ارائه دهد.
  7. استاد مشاور نیز از عمکرد دانشجو گزارشی را تهیه کرده و به استاد راهنما ارائه می‌دهد.
  8. ارزشیابی پایان نامه و شرکت در جلسه دفاع از پایان نامه دانشجو نیز از دیگر وظایف استاد مشاور است.

نکات مهم انتخاب استاد مشاور

نکات مهم انتخاب استاد مشاور

استاد مشاور وظیفه راهنمایی و هدایت تمامی مسئولیت‌های تخصصی پایان نامه را بر عهده دارد. به طوری که ایشان بر روی روند اجرای پروپوزال نیز نظارت دارند و حتی در صورت تمایل دانشجو، برای آن برنامه ریزی نیز می‌کنند.

در فرآیند انتخاب استاد مشاور، لازم است به برخی نکات مهم توجه داشته باشید که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

  • بسیار مهم است استاد مشاور شما دارای سابقه خوبی در این زمینه باشد و تعداد پایان نامه‌های موفق بسیاری را در رزومه خود داشته باشد.
  • از شرایط استاد مشاور پایان نامه کارشناسی ارشد این است که در حوزه مد نظر شما تخصص داشته باشد. استاد مشاور زمانی می‌تواند برای تکمیل پایان نامه کارشناسی ارشد و یا رساله دکتری، به شما مشاوره دهد که خود نیز بر موضوع پایان نامه اشراف کاملی داشته باشد. بنابراین حتما بررسی کنید که آیا استاد مشاور در زمینه موضوع انتخابی شما پژوهش و یا مطالعاتی داشته است یا خیر.
  • بهتر است ساعات حضور استاد مشاور در دانشکده با شما هماهنگ باشد؛ اینگونه هر زمان که نیاز باشد می‌توانید از مشاوره تخصصی استاد مشاور در پایان نامه بهره‌مند شوید.
  • استاد مشاور باید ضمن برخورداری از دانش علمی، با روش‌های تحقیق و روش‌های آماری برای تجزیه و تحلیل پژوهش نیز آشنایی لازم را داشته باشد.
  • استاد مشاور باید اخلاق حرفه‌ای نیز داشته باشد و به دنبال حاشیه نباشد.

در نظر داشته باشید که استاد مشاور پس از پیشنهاد دانشجو به استاد راهنما و توسط استاد راهنما تعیین می‌گردد. برای دانشجویانی که در مقطع ارشد درحال تحصیل هستند، یک استاد مشاور و برای دانشجویانی که در مقطع دکتری تحصیل می‌کنند، دو استاد مشاور انتخاب می‌شود.

همینطور در بررسی تفاوت استاد راهنما و استاد مشاور، لازم به ذکر است که داشتن استاد راهنما اجباری می‌باشد، درحالی که انتخاب استاد مشاور اختیاری است و به صلاحدید استاد راهنما انتخاب می‌گردد.

سخن آخر

استاد مشاور در زمینه کلیات موضوع نوشتن پروپوزال، روش تحقیق، منابع مورد استفاده برای نگارش پایان نامه و رساله دکتری، نظر می‌دهد. به طور کلی پس از استاد راهنما، استاد مشاور تصمیم گیرنده می‎باشد. البته در نهایت نیز استاد مشاور و استاد راهنما، دانشجو را راهنمایی می‌کنند تا بهترین اقدامات را برای پایان نامه خود انجام دهند، اما قطعا با وظیفه‌ای که دارند در پیشبرد صحیح مسیر پایان نامه تاثیرگذار هستند.

بنابراین سعی کنید از ابتدای سال تحصیلی در مقطع ارشد یا دکتری، بررسی‌های لازم را پیرامون اساتید مختلف انجام دهید تا در نهایت بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید و قبل از تکمیل شدن ظرفیت اساتید مدنظرتان، با آن‌ها صحبت کنید. با اینکه دانشجو به صورت مستقیم تعیین کننده استاد مشاور نیست، اما در صورتی که شما استادی را مد نظر داشته باشید، می‌توانید او را به استاد راهنما پیشنهاد دهید.

امیدواریم مطالعه این مقاله به شما کمک کند تا بهترین تصمیم را در زمینه انتخاب استاد مشاور در پایان نامه داشته باشید. درصورتی که در این زمینه سوالی دارید، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

امیدوارم مطالب گفته شده برای شما مفید باشد. موفق باشید.

برای دریافت مطالب جدید در کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام علم پژوه عضو شوید.

Leave Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *