فهرست مطالب
انجام پایان نامه دوره کارشناسی ارشد و دکتری یک پروسه نسبتا سخت و طولانی است که نیازمند طی کردن مراحل مختلفی میباشد.
به طور کلی برای نگارش یک پایان نامه نیاز است که یک موضوع مشخص تعیین گردد و بعد از طرح آن، تحقیق و بررسیهای لازم برای روی آن اعمال گردد.
یکی از مراحل نگارش پایان نامه، تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه است. در واقع نویسنده پس از طرح موضوع باید دادههای اولیهی خود را به واسطه روشهای تجزیه و تحلیل دادهها در سطح وسیعی مورد بررسی قرار دهد.
به طور کلی هر پایان نامه دارای بخشهای زیر میباشد:
۳) پیشینه تحقیق پایان نامه
۴) روش کار
۵) بحث و نتیجه گیری
در واقع بعد از انتخاب موضوع پایان نامه، متناسب با هر کدام از سر فصلهای فوق اطلاعات جامعی در پایان نامه درج میگردد و بعد از اتمام کار نوبت به ارائه آن میرسد.
ما در این مطلب قصد داریم روشهای مختلف تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه و روش نوشتن تحلیل دادهها در پایان نامه را برای شما بیان نماییم.
انواع روش تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه
با توجه به اینکه موضوعات انتخابی برای نگارش و جمع بندی یک پایان نامه بسیار وسیع و بینهایت میباشد، باید روشهای متنوعی برای تحقیق و جمع آوری دادهها موجود باشد تا بتوان از طریق آن تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه را به راحتی انجام داد.
در واقع میتوان گفت که تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه فقط به روش آماری نیست و موضوعات زیادی وجود دارد که تحقیق در زمینه آنها باید با اتکا به اسناد و مدارک و همچنین تحلیل عقلانی صورت بگیرد؛ از این رو تجزیه و تحلیل به دو قسم تجزیه و تحلیل کیفی و تجزیه و تحلیل کمی تقسیم میشود.
ما در تجزیه و تحلیل کمی با در نظر گرفتن چگونگی توزیع دادههای تجربی موجود هر یک از متغیرهای وابسته و مستقل از طریق شاخصهای آماری سر و کار داریم. بر خلاف تجزیه و تحلیل کمی، تجزیه و تحلیل کیفی که با نام تحلیل علّی و تبیینی نیز از آن یاد میشود در سطح علت کاوی قرار دارد و رابطه علّی بین متغیرها جست و جو خواهد شد.
بنابراين انواع روش تجزیه و تحلیل در پایان نامه عبارتند از :
_ تجزیه و تحلیل کمی
_ تجزیه و تحلیل کیفی
_ تجزیه و تحلیل توصیفی
_ تجزیه و تحلیل تفسیری
_ تجزیه و تحلیل تبیینی(علّی)
_ تجزیه و تحلیل مقایسهای
تجزیه و تحلیل کمی
یکی از روشهای تجزیه و تحلیل دادهها در پایان روش کمی است. این روش در موضوعاتی کاربرد دارد که مفاهیم موجود در آن از طرف معرفهای تجربی کنی قابل اندازهگیری باشد. ابزار این روش، تکنیکهای آماری مانند میانگین، انحراف استاندارد، واریانس، میانه، مد و … میباشد.
تجزیه و تحلیل کیفی
در این روش تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه بیشتر معطوف به صفات است. به این معنا که دادههای جمعآوری شده از نوع کیفی بوده و باید با دخالت دیدگاههای متنوع و مفروضات تجزیه و تحلیل شوند. این روش بیشتر در حوزه علوم انسانی و در زمینههای سیاست، اخلاق، فرهنگ، دین و مانند آن کاربرد دارد. در واقع بیشتر تحقیقات کتابخانهای و نظری در این دسته جای گرفته و با استفاده از ابزارهایی مانند اسناد جمعآوری شده و به صورت کتابخانهای انجام میشود.
تجزیه و تحلیل توصیفی
روش دیگر تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه توصیف است. در این روش کار تجزیه و تحلیل به به صورت کمی باشد، پژوهشگر دادههای گردآوری شده را با استفاده از شاخصهای آماری توصیفی در دسترس، خلاصه و طبقه بندی مینماید. در واقع در روش تجزیه و تحلیل توصیفی، ابتدا باید دادههای گردآوری شده را با تهیه و تنظیم یک جدول توزیع فراوانی خلاصه کرد و پس از آن با استفاده از یک نمودار آنها را نمایش داد.
در آخر با استفاده از دیگر شاخصهای آمار توصیفی، دادهها را خلاصه کرد. مهمترین ابزارهای این روش میانگین، انحراف استاندارد و میانه است. البته اگر تجزیه و تحلیل کیفی باشد، در این توصیف آن چگونگی صفات هر کدام از متغیرهای موجود شرح داده خواهد شد.
تجزیه و تحلیل تفسیری
روش تفسیری از دیگر روشهای تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه است که بر مبنای یک پیش فرض تحلیل تفسیری صورت میگیرد. در واقع این روش درصدد بیان کردن معنای پنهان در متن است. در این روش دو عنصر کلیدی مهم متن مورد مطالعه و زمینه وجود دارد. متن همان نوشتار یا گفتار پژوهش و واقعه رفتارهای پدیدههای اجتماعی یا افراد درون آن است. در این روش ابتدا به زمینه مراجعه کرده و سپس متن آن تفهیم خواهد شد. در واقع از واقعیت بیرونی به واقعیت درونی و وقایع موجود در آن پی خواهیم برد.
تجزیه و تحلیل تبیینی
از دیگر روشهای تجزیه و تحلیل داده ها در پایان نامه میتوان روش تبیینی را نام برد که در آن روابط علّی و معلولی ما بین متغیرهای وابسته مستقل مورد بحث قرار گرفته و پژوهشگر با تایید و رد فرضهای آماری موجود، روابط علّی و معلولی را نیز تایید و رد خواهد کرد.
تجزیه و تحلیل مقایسهای
در این روش علاوه بر توصیف و تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده، دادهها با هم مقایسه نیز خواهند شد. در واقع ابزارهای روش تبیینی و مقایسهای تقریبا با هم یکسان میباشد.
نحوه نوشتن تحلیل داده ها در پایان نامه
بعد از تجزیه و تحلیل دادهها در پایان نامه نوبت به نگارش پایان نامه و نوشتن تحلیل دادهها در آن است. در این مرحله لازم است که تمامی دادهها ی گردآوری شده و نتایج ناشی از تجزیه و تحلیل آنها را به چالش کشید.
در واقع در این مرحله پژوهشگر باید بدون هیچ سانسوری، یافتهها و دادههای خود را به صورت دقیق و کاملا منطقی بررسی کرده و با یافتههای قبلی مقایسه کند و سپس در پایان نامه درج کند.
نوشتن تحلیل دادهها در پایان نامه نیازمند مهارت تحلیل بوده و برد باید بتواند نتایج کار خود را به نتایج دیگر تعمیم بدهد و در نهایت نقاط مشترک و تفاوتهای موجود را دریابد. بعد از اتمام نوشتن تحلیل دادهها در پایان نامه سرفصلی تحت عنوان نتیجهگیری در پایان نامه درج خواهد شد که پژوهشگر باید پیشنهادات و نتایج کار خود را در آن ذکر کرده و راهکارهای مناسب را ارائه دهد.